بازیابی کلمه عبور؟
 
  مجموعه كارگاه هاي آموزشي سازمان يادگيرنده دانلود بروشور محصول

تحول و ضرورت هماهنگی با آن

آیا می­دانید:

à     هیچ یک از 10 شغل برتر سال 2010 جهان، در سال 2004 وجود نداشتند!

à     در هر ماه 31 میلیارد جستجو در گوگل ثبت می­شود، در حالیکه در سال 2006 این رقم حدود 2.7 میلیارد بوده است. به راستی قبل از خلق گوگل این سوالات از چه کسی پرسیده می­شد؟!

à     اولین پیامک متنی در دسامبر سال 1992 ارسال شد و امروز بعد از گذشت کمتر از 20 سال، تعداد پیامک­هایی که در هر روز ارسال می­شود، از تعداد ساکنین کره زمین بیشتر است!

à     در حال حاضر بیش از 000,540 واژه در زبان انگلیسی وجود دارد، که این تعداد، 5 برابر تعداد واژه­های این زبان در زمان شکسپیر است!

à     حجم اطلاعاتی که در طول یک هفته در روزنامه New York Times چاپ می­شود، بیش از اطلاعاتی است که یک فرد در قرن 18، در طول کل زندگی­اش کسب می­نمود!

à     ...

قدری تامل و نیم نگاهی به آمار و ارقام شگفت انگیز فوق، بیانگر این مطلب است که سرعت تولید اطلاعات و دانش در جهان به شدت افزایش یافته و ما در عصر انفجار اطلاعات زندگی می­کنیم. اما آیا تمام سازمان­ها آمادگی هماهنگی با این شتاب روزافزون و حفظ موقعیت و بقای خود را دارند؟

پاسخ این سوال عموماً منفی است. بر اساس نتایج منتشر شده در نشریه فورچون، طول عمر بسیاری از موسسات، حتی به اندازه نصف عمر طبیعی یک انسان نیست! یک سوم شرکت­هایی که در سال 1970 جزو 500 شرکت بزرگ دنیا بوده­اند، در سال 1983 از بین رفته­ بودند!

 

تئوری سازمان یادگیرنده

سازمانها در دنياي پرتلاطم امروز با تبيين اهداف استراتژيك و آرمانهاي خود، تلاش ميكنند كه با تغييرات پيدرپي، رقابت­پذيري خود را حفظ نمايند. اما آيا نيروهاي انساني آنها نيز آمادگي اين حجم تغيير و تحول را دارند؟ پاسخ اين سوال در اكثر قريب به اتفاق موارد منفي است. عموم انسانها به دلايل متعدد و مختلف، مقاومتي دروني در مقابل تغيير از خود نشان ميدهند. مطالعات انجام شده نشان ميدهد كه انسانها تنها وقتي قدم در راه تغيير و تحول برميدارند كه فهم و درك روشني از دلايل تغيير داشته باشند.

بر همين اساس مديران و محققين علوم مديريت در دهههاي پاياني قرن گذشته توجه ويژهاي به امر تغییر آگاهی و يادگيري نمودند. پس از تلاش­هاي زيادي كه در ايجاد روش­هايي براي ايجاد يادگيري در بُعد فردي انجام شد، تئوري­هاي يادگيري جمعي نيز در اختيار همگان قرار گرفت که نهایتاً منجر به مطرح شدن تئوری مشهور سازمان يادگيرنده توسط آقاي پيتر سنگه، به عنوان يكي از انقلابي­ترين تئوريهاي مديريت قرن بيستم گردید.

نظريه سازمان يادگيرنده به دنبال ایجاد فضايي است كه افراد ضمن درك نقش سازنده خود در حركت سازمان، در يك فرايند توام با افزايش آگاهي و يادگيري مستمر، آماده هماهنگي با تغيير و تحولات سريع محيط پيرامون خود و تسريع در دستيابي سازمان به اهداف استراتژيك، باشند.

 

روش ما

طی مجموعه کارگاه­های آموزشی سازمان یادگیرنده، فراگیران قادر خواهند بود تا ضمن آشنایی با ضرورت تشکیل سازمان یادگیرنده، با موانع شکل­گیری آن آشنا شوند. دیسیپلین­های سازمان یادگیرنده و نحوه پیاده سازی آنها نیز از جمله مواردی است که در این دوره­ آموزشی به صورت کاربردی و همراه با تمرین­های عملی ارائه خواهد شد.

 

سرفصل‌های دوره

-         ضرورت تشکیل سازمان­های یادگیرنده

-         یادگیری و آموزش

-         تعاریف و ویژگی­های سازمان یادگیرنده

-         موانع 7 گانه شکل گیری سازمان یادگیرنده

-         تفکر سیستمی

-         تسلط و قابلیت­های شخصی

-         مدیریت مدل­های ذهنی

-         آرمان مشترک

-         یادگیری تیمی

-         نظریه­های تکمیلی سازمان یادگیرنده

-         جایگاه مدیریت دانش و فناوری اطلاعات در سازمان یادگیرنده




دانلود بروشور محصول

Copyright 2010 © Arman Andishan Vira Co. | All Rights Reserved.